Friday, 17 February 2012

Kenangan (Smbgn)

Salam..


Aku cuba utk sambung cerita kenangan aku ni..Berat jgk nak menaip..tp aku gagahkan jgk..
Pada yang baru nak membaca..bley mulakan dari post awal kenangan ni...






Aku cari2 jugak mane pegi inhaeler die..tp xjmpe...and dalam mase yang same..arwah da baring dkt depan..
Arwah mmg mcm 2..2 bulan sblm die pegi.die rajin tido kat ruang tamu..2 bulan sblm die pergi jgk..mcm2 bende pelik die buat..cuma kadang2 kte ni xperasan perubahan die 2..


2 bulan sblm 2 jugak la arwah siapkan motor kesayangan die..insyaallah..nanti aku akan updatekan gambar kenangan dgn arwah,motor kesayangan die..Kalau motor die 2...sorang pon xboleh sentuh..die sorang je bley bwk and sentuh..dalam mase 2 bulan..die siapkan motor die..dari rupe besi buruk...sampaila nmpk sebijik motor..dari hitam..ke hijau..sebijik cub prix die buat..sbb hobi die..tp moto 2 jarang skali bwk keluar...terperap je kat rumah..bertutup dengan kain..
Rupe2nyer..motor 2 utk kenangan kitorang sekeluarga..ble die da xde..


Pagi..


Pagi 2..awal2 lagi die da bangun...ikut mak aku ke kedai..tlg bukak kedai..tlg susun meja2...masak2 ape yang patut....Arwah ni mmg..setiap pagi..ble xpegi sekolah..mmg muke die akan nmpk dkt kedai mak aku..so.rutin biasa aku dgn die..tolong kat kedai 2..nak harapkan pekerja..habuk pon xbley..Aku dgn arwah pon tlg la sampai ke tgh hari..


Tengah hari..


Tengahari 2..orang da kurang...biasala..hari mggu...mase 2 aku duduk dgn arwah dkt meja depan..bc paper..dlm bc paper 2..ktorang smbg..mcm2..sampai aku sdiri lpe..gelak2..tgk orang jalan je..ktorang gelak..
Tgh bc paper 2..sampai satu part 2..aku terbaca pasal aeronautic engineering..aku pon ckpla dkt arwah..


"Alang,Ni ha..course yang kamu nak 2...Spm buat btol2..abes spm..sambung blaja..Rugi xblja...
  Nanti kamu jgk yang senang akan datang t..Along lagi suke tgk kamu senang t.."


Arwah response..


"Argh...xnak la Alang sambung blaja...Alang malas smbg blaja..Alang nak duduk sini..Teman ibu.."


Aku pon mase 2 pelik...tetibe lak die ckp mcm 2..Hati rase nak marah pon ade..sbb hari 2 janji dgn aku laen..skrang lain..
Aku pon biarkan jela..
Die pon bgn lepas 2...pegi ke counter cashier..amek helmet die..lap..cuci gne air panas and sabun..Arwah mmg mcm 2..die sayang btol dgn barang2 die..Lagi2 helmet,motor die,and hp die..Setiap hari..mmg xkan miss die cuci helmet die 2..biasala..duit die sdiri bli helmet 2..SOL warna putih...Ad graphic rabbit lintas jalan..Dalam die cuci2 2....die nyanyi...lagu Percaya Padaku..mase 2..lagu 2 xde kuar kat radio lagi..so aku pon pelikla..lagu apela die nynayi 2..xpnh aku dgr...aku pon abaikan jela..
Last2...lagu 2 rupe2nyer rajin kuar kat radio skang ni..aku dgr je lagu 2..sebak rase...lagi2 lagu Insyaalah,Maher zain 2..lagila aku sebak..sbb 2 lagu feveret die..


Dari tengahari tue sampai ke petang..itula rutin die..menyanyi lagu kegemaran die..cuci helmet..
Dalam pukul 4 mcm 2..aku dgn die pegi ke cybercafe yang dkt ngn kedai mak aku 2..ktorang mmg mcm 2..
pergi cc..maen game SDO...So..aku ngn die maenla game SDO 2..lawan berdua..dalam mase yang same..
die bukak FB die..aku pun perhatikan je ap arwah belek kat fb die..rupe2nyer..die tgh delete sume gambar die..
Aku pon tegurla...


"Alang..kenape kamu buang sume gambar kat fb 2?"


Die ckp dgn  aku..


"Biarla..xcantik alang tgk gambar2 ni sume..xde 1 gambar pon yang smart"


Aku pon biarkan jela..


Ngam2 br sejam dkt cc 2..ktorang pon chow..
Aku ngn die keluar jalan kaki menghala ke kedai..
Mase nak sampai ke kedai mak aku 2...mak aku tegur arwah...


"Alang,panas2 mcm ni pon kamu pakai sweater..xberpeluh ke?"
"Mane de panas bu...Sejuk je ni ha.."


Tp mmg cuaca agak panas mase 2..sangat terik.even da petang..
Sampai je dalam kedai..aku pegi ke dapur..amek mee kari..and mak aku masak nasi goreng cina..
Siap je sume..trus ke depan..makan2...Arwah xnak mkn pape..Die cm berkongsi ngn mak aku..
Die siap ckp dekat mak aku lagi..."Sedap la bu nasi goreng cina ni.."


Arwah rembat air aku..abes air aku diminum..Aku kalau di ingat..sakit ati dgn perangai die yang 2..ske btol die minum air aku..aku blom smpt minum..die abeskan...berasap je hati ni kadang2..Haish..




Settle sume..dalam pukul 6..
Adik aku yang number 2 datang.die ajak aku ke cc skjp.ak pon follow la..
And dalam mase yang same..arwah dgn adik bongsu aku..start motor..balik rumah...dorang mmg mcm 2..pukul 6..balik ke taman sekejap..main bola..lepak2 dgn kawan2 kat taman 2..rutin harian dorang..
da biase...







1 comment:

  1. u.. sedih bile i bce.. hmm, tp u x hbis lg cite.. t lau u ade mase.. u smbung eh... -fina-

    ReplyDelete